A "feketéző ingatlanosok" magas aránya Szövetségünket is meglepte

Szakmai érdekképviseletként Szövetségünk általános szakmai témákban és a szakmát érintő jogszabályi kérdésekben is országszerte tart előadásokat, így a Pmt. és a GDPR előírásaival kapcsolatban is.

2018. szeptember 19-én a győri Kereskedelmi és Iparkamara épületében megtartott előadásunk volt az a helyszín, amely fordulópontot hozott szemléletünkben. A jelenlévők közül az egyik soproni tagirodánk panaszolta el, hogy a jogszerűtlen tevékenységet folytatók aránya városukban mennyire jelentős és ez mekkora károkat okoz. A cég által ismert „feketéző ingatlanosok” száma - elmondása szerint 16-17 fő volt, mely egy Sopron nagyságú város esetén nagyon jelentős számú „ingatlanközvetítőt” jelent.

 

„Feketézőknek” nevezzük azokat az "ingatlanosokat", akik:

  • nem rendelkeznek vállalkozással, OKJ végzettséggel és ingatlanközvetítői regisztrációval sem,
  • nem rendelkeznek vállalkozással, munkaviszonyuk sincs, de rendelkeznek szakirányú OKJ végzettséggel ill. regisztrációval, 
  • rendelkeznek vállalkozással, de nem rendelkeznek szakirányú OKJ végzettséggel, emiatt regisztrációval sem,
  • rendelkeznek vállalkozással valamint OKJ végzettséggel is, de a Jegyzői Hivatalnál bejelentési kötelezettségüket elmulasztották.

 

Felmerült bennünk a kérdés, hogy vajon más városokban is ilyen magas arányú-e a „feketéző ingatlanosok” aránya?

2018. szeptembere óta folyamatos felmérést végeztünk az előadásaink helyszínein, a résztvevő kollégák tapasztalatai alapján. Azóta megtartott 27 előadás során -az ország különböző településein Szombathelytől Nyíregyházáig-, a felmérésünk eredménye az volt, hogy a hazai piacon a szereplők jelentős aránya nem rendelkezik érvényes hatósági engedéllyel. Nincs OKJ végzettségük, vállalkozásuk és ezek hiányában érvényes ingatlanközvetítői névjegyzékben sem szerepelnek-, így a tevékenységüket nem végezhetik jogszerűen.

 

A felmérés eredményeképpen országosan a becsült „feketézők” aránya 30-60% közöttire tehető

 

Kimutatható, hogy mekkora verseny hátrányt okoz az illegálisan működő ingatlanközvetítők tevékenysége a legális munkavégzőkkel szemben, hiszen sem adót, sem egyéb közterheket nem viselnek. Az ország legnagyobb ingatlanközvetítői szakmai Szövetségeként, úgy gondoljuk, hogy 2019-ben a „feketézők” visszaszorítása nem csak a szakmai fejlődésünk egyik alappillére, de általános közérdek is. Mindemellett azt is fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy mára nem csak szakmai körökben fogalmazódott meg a kontrollálható, etikus ingatlanközvetítői szolgáltatásra alkalmas környezet igénye, hanem a lakosság, mint a szolgáltatást igénybe vevők körében is. A piac egyre jobban keresi a szakmai összefogással kialakított Etikus Ingatlanos Mozgalmat, - és az ahhoz csatlakozott Etikus Ingatlanosokat-amelynek alapja egy, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által kiadott Tanúsító Védjegy.

Ezek a tények indítottak minket a szakmai körben készült felmérésünk (becslés) ellenőrzésére. Egy olyan statisztikai mintavételre, melynek eredményeképpen született meg az a szakmai helyzetértékelés, mely a "feketéző" ingatlanosok arányát mutatja a jogtisztán dolgozókéval szemben.

Ez idáig senki nem vizsgálta meg, hogy milyen arányú a jogszerűtlen ingatlanközvetítői tevékenységet folytatók aránya és a képzettség szintje, pedig a szakma megítélése, fejlődése ezen az alapokon nyugszik!  

 

Következő cikkünkben beszámolunk arról, hogy a felmérésünk eredményeképpen kialakult feltevést (30-60%), szükségesnek találtuk egy egyszerű, véletlenszerű mintavétel segítségével, reprezentatív módon ellenőrizni. Az ehhez szükséges adatgyűjtésünk során szerzett tapasztalatok önmagukban is elővetítik a törvényi változások szükségszerűségét!

 

Hogy mik ezek tapasztalatok ITT olvashatja.

 

Köles Zoltán - MIOSZ főtitkár

https://www.miosz.hu