Budapest, 2020. március 28., szombat (OS)

Adó- és járulékfizetési kedvezményt kérelmezett a BKIK Ingatlan Osztálya, a MIOSZ és a legnagyobb hazai Ingatlanhálózatok a közvetítői, értékbecslői és hitelközvetítői szakma számára

A koronavírus miatt kialakult helyzetben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ingatlanforgalmazás, - Hasznosítás, Ingatlan Vagyonkezelés osztálya és a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége a legnagyobb hazai Ingatlanhálózatokkal és szakmai Szövetségekkel közösen állt ki az ingatlanszakmában dolgozó KKV szektor terheinek könnyítéséért.
Közösen kezdeményezték, hogy a közvetítőkre, értékbecslőkre és hitelközvetítőkre is terjessze ki a Kormány a 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet 4-5. §-ában más szolgáltatók részére már biztosított adó- és járulékmentességet. A szakmai javaslatot a BKIK közreműködésével megküldték a Gazdasági Újraindítási Akciócsoportnak és Varga Mihálynak, a Pénzügyi Akciócsoport vezetőjének.
Osadcow Gergely, a MIOSZ elnöke szerint, a járvány miatt az ingatlanpiaci kereslet már beesett, várhatóan alacsonyan is marad, és nehezen fog újraindulni az ágazat. Az új típusú válság okozta változások: állások elvesztése, válások, illetve a bedőlő jelzáloghitelek miatt számos olyan kényszer-tranzakcióra kerül sor, amelyben nélkülözhetetlen lesz az ingatlanközvetítők, a hitelezés újraindításában pedig az értékbecslők és hitelközvetítők szakértelme.
Az ingatlanszakma javára válik a szelekció, és a válság után felértékelődnek a valódi értéket teremtő szolgáltatók, akik szakértő segítséget nyújthatnak a járvány okozta kedvezőtlen ingatlanpiaci hatások enyhítésében.

Kiadó: Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége

https://www.miosz.hu