A 0-ás igazolás fontossága

2018. dec. 06., Ingatlan-nyilvántartás

Miért fontos, hogy „résen legyetek” és kérjétek, hogy az Eladó szerezze be a közös költség nullás igazolást? Avagy a jog szépségeire hívnám fel a figyelmeteket…J

Sajnos sok esetben előfordul, hogy az Eladók és a Vevők megegyeznek, a nullás igazolás beszerzésére az adás-vételi szerződés aláírásakor is felhívja a figyelmet az eljáró kolléga, mégis az történik, hogy az Eladó megkapja a vételárat és örül, a Vevő megkapja a kulcsokat és ő is örül. Folyománya: Mindenki elégedett és a nullás igazolás pedig elmarad.

Vajon érdemes-e kérni az Eladót, hogy már az ingatlanközvetítésre kötött megbízási szerződéskor szerezze be a társasházi közös képviselőtől a nullás igazolást? Vajon a közös költség egyenleg ugyanolyan paramétere-e az ingatlannak, mint pl. a nagysága?

Természetesen nem szeretnék senkit presszionálni és többletmunkára ösztönözni azzal, hogy azt mondom, hogy kérjétek az Eladót: szerezze be a társasházi közös képviselőtől a nullás igazolást már a megbízási szerződés megkötésekor. Ugyanakkor sok félreértéstől kímélhetitek meg magatokat és a Vevőt is, ha tudjátok, hogy ezen a téren mi a helyzet és nemcsak az ügylet után derül ki, hogy a vételár egy részét oda kellett volna utalni a társasháznak a felhalmozott közös költség tartozás miatt…

Felmerül a kérdés, hogy kit terhel a közös költség? Az Eladót, a Vevőt vagy netalántán mindkettőt?

A „jó hír” az, hogy ebben a kérdésben vizsgálatot tartottak a bírósági ítélkezési gyakorlat körében és

  • 23 bíróság szerint az eladót,
  • 12 bíróság szerint a hátralékot a vevőnek kell fizetnie
  • 3 bíróság azt mondta, hogy mindkettőnek perben kell állnia, egyetemlegesen felelnek, aztán egymást között elszámolnak.

A még „jobb hír” pedig az, hogy a bíróságok ítéleteikben mind a három álláspontot levezették a társasházi törvény és a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseiből.

Volt szó róla, hogy kötelezővé tennék a nullás igazolás beszerzését és a tulajdonjog bejegyzés feltételévé tennék, de ez a jogszabály-módosítás nem valósult meg.

Ezért legjobb, ha a legelején tisztában vagyunk nemcsak azzal, hogy van egy meghatározott paraméterű ingatlan, hanem azzal is, hogy az ingatlan közös költség paramétere hogy áll…

 

Elolvasnátok bővebben a jogi okfejtést?

Az alábbi linken megtaláljátok:
http://drfulopedina.hu/ugyved-budapest/kit-terhel-az-elmaradt-kozos-koltseg-tulajdonosvaltas-eseten

dr. Fülöp Edina ügyvéd
ingatlanforgalmi szakjogász

Hozzászólások

Témák