MIOSZ állásfoglalás a Kormány

kijárási korlátozásával kapcsolatosan

(ingatlanközvetítők részére)

 

 

A Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége (MIOSZ) tanulmányozta a Kormány mai napon megjelent 71/2020. (III. 27.) rendeletét, ami számos kérdést vet fel az ingatlanszakmai szolgáltatások nyújtása vonatkozásában. Ennek ellenére, megpróbálunk olyan iránymutatást adni, hogy valamennyi ingatlanközvetítő jogszerű magatartást tudjon tanúsítani.

 

Javasoljuk az ingatlanközvetítőknek, hogy a tevékenységük végzése során ne csak megbízók érdekét, de saját maguk és ügyfeleik egészségét is vegyék figyelembe annak eldöntésekor, hogy a kijárási korlátozást - kizárólag munkavégzés céljából - felfüggesztik-e a rendeletben konkrétan maghatározott 4. § 1. a) pontban foglalt alapos indokra hivatkozással.

A „gazdasági, munkavégzési” tevékenységbe álláspontunk szerint bele tartozhat az ingatlanközvetítés is, azonban az ügyfelekkel való személyes találkozót elkerülve, vagy azt a lehető legminimálisabb esetre szorítva. Ennek során a biztonsági óvintézkedéseknek (maszk, lábzsák, kesztyű, kézfertőtlenítő használatának) a lehető legszigorúbb betartását ajánljuk!

 

Ingatlan megbízás felvétele:

Halaszthatatlan esetben, az ingatlan felvételére úgy lehet mód, hogy a felmérés (bejárás, fotózás, alaprajz készítés) során a tulajdonosok ne tartózkodjanak a tanácsadóval közös helyiségben. Az értékmeghatározás, tájékoztatási kötelezettség megadása online történjen, mint ahogyan a megbízási szerződés és kapcsolódó dokumentumok elküldése is. Az aláírt megbízás személyesen postaládába helyezéssel, e-mail, illetve postai úton el- illetve visszajuttatható.

 

Ingatlan bemutatása érdeklődőknek:

Ha a személyes bejárás során a tanácsadó nem készített videót, vagy gömbpanorámás felvételt az ingatlanról, előzetes egyeztetést követően kimegy a helyszínre és okostelefonnal, videohívás (Skype, Viber, FB Messenger) segítségével online bemutatja az ingatlant úgy, hogy a bejárás időpontjában a tulajdonosok ne tartózkodjanak vele közös helyiségben.

 

Ártárgyalás, vételi szándéknyilatkozat kötése:

Az érintett (egymástól távollévő) felekkel több szereplős videohívás során kerülhet sor az ártárgyalásra és a jogügylet feltételeinek szóbeli tisztázására. Az előkészített vételi szándéknyilatkozatot a felek részére aláírásra személyesen postaládába helyezéssel, e-mail, illetve postai úton lehet el- illetve visszajuttatni. Itt felhívjuk a tanácsadót a tájékoztatási kötelezettségének előzetes teljesítésére. Az ajánlattételi biztosíték banki átutalással kerülhet megfizetésre az eladó-, vagy az okiratszerkesztő ügyvéd letéti számlájára. Javasoljuk, hogy a végleges (elektronikus) adásvételi szerződés megkötésére legalább egy hónap határidőt adjanak meg, továbbá a nyilatkozat megtétele és elfogadása is két jelenlévő (lehetőleg családtag) tanú aláírásával kerüljön megerősítésre.

 

 

Osadcow Gergely

MIOSZ elnök

https://www.miosz.hu